Dr Marios Moniatis

Περιφερειακή αναισθησία για την ανακούφιση από τον πόνο στον τοκετό

Πληροφορίες για μέλλουσες μητέρες

Έτοιμος οδηγός αναφοράς

Η αναισθησία αναφέρεται στην εξάλειψη του πόνου- η αναλγησία είναι ένα συστατικό της αναισθησίας και είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει την απλή ανακούφιση του πόνου.

Εκτός από τις διαδικασίες γενικής αναισθησίας (νάρκωση*), χρησιμοποιούνται επίσης τεχνικές περιοχικής αναισθησίας για τον αποκλεισμό ή την ανακούφιση του πόνου (αναλγησία). Neuraxial
η αναισθησία* χρησιμοποιείται τόσο για την ανακούφιση ή την εξάλειψη της εμπειρίας του πόνου κατά τους φυσιολογικούς τοκετούς όσο και κατά τους τοκετούς με καισαρική τομή. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του έχουν οδηγήσει στην ευρεία χρήση του. Κατά γενικό κανόνα, η νευραξονική αναισθησία δεν βλάπτει το μωρό ούτε έχει δυσμενείς επιδράσεις στο φυσικό
πορεία του τοκετού. Οι σοβαρές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και οι όποιες δευτερεύουσες παρενέργειες είναι συνήθως βραχύβιες.

* Οι όροι αυτοί ορίζονται στο τέλος του φυλλαδίου.

Η σύγχρονη γυναίκα έχει πρόσβαση σε πολλές διαφορετικές μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το παρόν φυλλάδιο έχει ως στόχο να σας ενημερώσει για τον πιο αποτελεσματικό τύπο θεραπείας, τις λεγόμενες τεχνικές νευραξονικής αναισθησίας. Η κύρια αναισθητική τεχνική είναι η επισκληρίδιος αναισθησία*, η οποία ονομάζεται επίσης περιδαρθρική αναισθησία*.

Το παρόν φυλλάδιο δεν είναι σε θέση ούτε προορίζεται να αντικαταστήσει την απαραίτητη προγεννητική φροντίδα και τις προσωπικές διαβουλεύσεις. Σκοπός του είναι απλώς να σας παράσχει ορισμένες βασικές πληροφορίες.

Μη διστάσετε να συζητήσετε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού με τη μαία και το γιατρό σας.

Πλεονεκτήματα της νευραξονικής ανακούφισης από τον πόνο

Η νευραξονική αναισθησία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος ανακούφισης του μαιευτικού πόνου. Το αναισθητικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αποκλείσει εντελώς τον πόνο των συσπάσεων ή να τον μειώσει σε μια απλή αίσθηση ελαφριάς βεβαιότητας. Σε αντίθεση με πολλά ισχυρά παυσίπονα (οπιοειδή*), η επισκληρίδιος δεν προκαλεί υπνηλία. Δεν είναι γνωστό ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο μωρό σας. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση του αγέννητου παιδιού μπορεί να βελτιωθεί με τη μείωση του στρες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εάν η καισαρική τομή (καισαρική τομή) αποδειχθεί αναγκαία κατά τη διάρκεια του τοκετού, τότε η επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί συχνά να προσαρμοστεί με τη χρήση ισχυρότερης δόσης τοπικού αναισθητικού.

Τεχνικές περιφερειακής αναισθησίας

Κατά τη διενέργεια επισκληρίδιος, ο αναισθησιολόγος θα χορηγήσει τοπικό αναισθητικό στο κάτω μέρος της πλάτης σας πριν εισάγει έναν λεπτό πλαστικό σωλήνα μέσω μιας κοίλης βελόνας στον λεγόμενο επισκληρίδιο χώρο. Αυτό διαχωρίζεται από τον σπονδυλικό χώρο όπου βρίσκονται τα νωτιαία νεύρα και ο νωτιαίος μυελός. Τα αναλγητικά φάρμακα, τα τοπικά αναισθητικά και τα οπιοειδή, μπορούν στη συνέχεια να χορηγούνται για τον απαιτούμενο χρόνο. Η επισκληρίδιος αναλαμβάνει δράση μετά από περίπου 15 έως 20 λεπτά. Επεκτείνεται στα νεύρα που αναμεταδίδουν σήματα πόνου από τη μήτρα, τον κόλπο και το περίνεο στο κεντρικό νευρικό σύστημα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Με την επιλογή ενός συνδυασμού πολλών αναλγητικών χαμηλών δόσεων είναι δυνατόν να επιτευχθεί καλή ανακούφιση από τον πόνο με μικρή μόνο μείωση της μυϊκής ισχύος. Επομένως, είναι ακόμα δυνατό να περπατάτε κατά τη διάρκεια του τοκετού και οι περισσότερες γυναίκες έχουν επίσης τη δύναμη να σπρώξουν κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου του τοκετού.

Για τη σπονδυλική αναισθησία*, γίνεται μία μόνο ένεση του αναλγητικού φαρμάκου στο λεγόμενο σπονδυλικό χώρο. Η σπονδυλική αναισθησία επιδρά πολύ γρήγορα, αλλά διαρκεί μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η συνδυασμένη σπονδυλική-επίδρυση αναισθησία είναι μια λίγο πιο περίπλοκη τεχνική, η οποία ενσωματώνει τα πλεονεκτήματα και των δύο μεθόδων.

Επισκληρίδια και νωτιαία αναισθησία

Πιθανές παρενέργειες, κίνδυνοι και επιπλοκές της νευραξονικής αναισθησίας

Καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από παρενέργειες, κινδύνους και επιπλοκές, ακόμη και αν επιδεικνύεται η μέγιστη δυνατή προσοχή. Πιθανές παρενέργειες της περιοχικής αναισθησίας στη μαιευτική περιλαμβάνουν την αίσθηση θερμότητας, ρίγη, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και κνησμό- μυϊκή αδυναμία στο κάτω μισό του σώματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα βάδισης και μερικές φορές τη δύναμη ώθησης- επιβράδυνση των συστολών, η οποία μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί με ωκυτοκίνη- πιθανή ανάγκη για υποβοηθούμενο τοκετό (με κενό ή λαβίδα). Ωστόσο, η επισκληρίδιος αναισθησία δεν αυξάνει το ποσοστό των καισαρικών τομών.

Γνωστοί κίνδυνοι και επιπλοκές της περιοχικής αναισθησίας στη μαιευτική: ατελής αναλγησία, πτώση της αρτηριακής πίεσης που απαιτεί τη χορήγηση υγρών ή φαρμάκων για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, περιστασιακά πονοκέφαλοι μετά τον τοκετό όταν στέκεστε όρθιοι, προσωρινή κατακράτηση ούρων μετά τον τοκετό. Σπάνιες επιπλοκές περιλαμβάνουν αδυναμία των αναπνευστικών μυών, απώλεια συνείδησης ή σπασμούς λόγω ενδοαγγειακής έγχυσης τοπικού αναισθητικού, αλλεργικές αντιδράσεις, αιμάτωμα ή λοίμωξη στο σημείο της έγχυσης, προσωρινές αισθητικές διαταραχές ή νευρικές βλάβες στο κάτω μισό του σώματος. Ωστόσο, η παραπληγία είναι εξαιρετικά σπάνια.

Αναισθητικές διαδικασίες για μαιευτική χειρουργική

Οι τεχνικές περιφερειακής αναισθησίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καισαρική τομή ή άλλες μαιευτικές επεμβάσεις. Ακόμη και σε πλήρη απουσία πόνου, διατηρείται μια ορισμένη αίσθηση στην αφή. Η γενική αναισθησία (νάρκωση*) χρησιμοποιείται μόνο εάν η περιοχική αναισθησία δεν είναι δυνατή για τεχνικούς ή ιατρικούς λόγους, σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης επαρκούς ανακούφισης από τον πόνο κατά την περιοχική αναισθησία ή εάν δεν έχει ληφθεί συγκατάθεση μετά από ενημέρωση. Η προτίμησή μας για την περιοχική αναισθησία είναι σύμφωνη με την επιθυμία πολλών γονέων να μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία του τοκετού. [1] Συνεπώς, συνιστούμε την περιοχική αναισθησία για τον καισαρικό τοκετό, καθώς αυτή η τεχνική είναι συνήθως η ασφαλέστερη για τη μητέρα και το μωρό της.

Εναλλακτικές λύσεις στη νευραξονική περιοχική αναισθησία για ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού

Παρόλο που η νευραξονική αναισθησία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου του τοκετού, θα σας παραπέμψουμε και σε εναλλακτικές μεθόδους που μερικές φορές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο, όπως το περπάτημα, η μετακίνηση, το κάθισμα σε μπάλα ή σκαμνί τοκετού, η αλλαγή θέσης, το μασάζ στην πλάτη, οι ειδικές τεχνικές αναπνοής, η ρεφλεξολογία, οι πολλές μέθοδοι της φυσικής και ομοιοπαθητικής ιατρικής, ο βελονισμός ή ο βελονισμός, η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση της μέσης (TENS). Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη των περισσότερων από τις παραπάνω μεθόδους. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην προσφέρονται από όλες τις κλινικές μητρότητας.

Η ανακούφιση του πόνου με εμβάπτιση σε ζεστό νερό δεν πρέπει να υποτιμάται. Το ζεστό νερό έχει την ικανότητα να προσφέρει άνεση μέχρι και τον πραγματικό τοκετό στην πισίνα τοκετού.

Τα αντισπασμωδικά φάρμακα (σπασμολυτικά) είναι ικανά να ανακουφίσουν τον πόνο του τοκετού σε περιορισμένο βαθμό. Τα ισχυρά αναλγητικά που ανήκουν στην ομάδα των οπιοειδών* χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο λόγω της περιορισμένης αποτελεσματικότητας και των ανεπιθύμητων παρενεργειών (ιδίως υπνηλία και ναυτία). Το κάποτε δημοφιλές οξείδιο του αζώτου είχε επίσης την τιμητική του.

Η τοπική διηθητική αναισθησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το τελικό στάδιο του τοκετού για υποβοηθούμενους κολπικούς τοκετούς (εξαγωγή με κενό ή γέννηση με λαβίδα), για την περιγεννητική αποκατάσταση και τη συρραφή της επισιοτομίας.

Οι επιλογές ανακούφισης από τον πόνο μπορεί σίγουρα να ποικίλλουν. Όλοι οι επαγγελματίες έχουν τις δικές τους εμπειρίες από τη χρήση διαφόρων μεθόδων.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν μπορούμε να σας βοηθήσουμε περαιτέρω στην απάντηση των ερωτήσεών σας.

Εάν γνωρίζετε ήδη πριν από τον τοκετό ότι θα θέλατε να κάνετε τοπική αναισθησία για φυσιολογικό τοκετό, σας συνιστούμε να μιλήσετε με έναν αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια ενός από τα προγεννητικά ραντεβού σας στην επιλεγμένη κλινική μητρότητας. Ωστόσο, εναπόκειται σε εσάς να αναβάλλετε την απόφαση αυτή μέχρι να ξεκινήσει ο τοκετός σας.

Με τις καλύτερες ευχές μας για μια υγιή εγκυμοσύνη και έναν ασφαλή τοκετό του παιδιού σας,

Εξ ονόματος των αναισθησιολογικών και μαιευτικών ομάδων

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

Ελβετική Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Περιεγχειρητικής Ιατρικής ( SSAPM)

www.sggg.ch
www.sgar-ssar.ch